Càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar
Fonts de les Guilleries

“Fonts de les Guilleries. Patrimoni i ciència de l’aigua” és una iniciativa de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, promoguda per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la Universitat de Girona i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

La intenció d’aquest lloc web és incentivar la descoberta, el coneixement científic i la conservació de les fonts com a elements del patrimoni natural i cultural de les Guilleries. A la vegada, vol promoure la participació de la ciutadania en el coneixement i divulgació dels valors ambientals de les fonts, com a pas imprescindible envers la seva protecció.

Fonts de les Guilleries s'adreça a tots els públics, amb la voluntat de proporcionar informació rigorosa des d’un punt de vista divulgatiu. L’objectiu últim és promoure el respecte per la natura i fomentar una gestió sostenible dels recursos hídrics que incideixen en la qualitat i la biodiversitat dels ecosistemes amb què es relacionen. També es vol promoure l’activitat física saludable i l’interès per la natura, tot facilitant la contribució del públic al manteniment actualitzat de la informació sobre les fonts que es visiten.

Els antecedents

Abans d’aquest projecte, la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar va elaborar el “Catàleg de fonts de Sant Hilari Sacalm, 2018”. Es van revisar tots els treballs preexistents sobre les fonts d’aquest municipi, conegut com “La vil·la de les cent fonts”, i es va dur a terme una exhaustiva campanya de camp i de laboratori per a la seva caracterització. El resultat fou una base de dades que inclou 205 fonts i altres punts d’aigua assimilables a fonts, amb informació relativa a la seva situació i accessos, característiques hidràuliques, infraestructures, geologia i hidrogeologia, patrimoni natural i cultural, entre d’altres. Aquest projecte fou realitzat en col·laboració amb el Centre de Geologia i Cartografia Ambiental (GEOCAMB) de la UdG, i finançat per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, el Consorci del Ter, Aigües Ter-Llobregat i la Universitat de Girona. Una selecció de la informació més rellevant d’aquest catàleg constitueix el punt de partida de Fonts de les Guilleries.

Fruit d’un acord de col·laboració, la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar està duent a terme, entre 2021 i 2022, una actualització de l’inventari de fonts de l’Espai Natural Guilleries-Savassona, de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona. Un cop finalitzat, es preveu incorporar-ne els resultats a aquest web.

 


L'àmbit geogràfic

Les Guilleries són un massís muntanyós extens, el seu abast territorial és ambigu, i depèn del punt de vista que es consideri: fisiogràfic, administratiu, sociocultural... En aquest projecte es pren com a referència l’àmbit que es proposa al Catàleg de les Unitats de Paisatge de Catalunya (www.catpaisatge.net). La Unitat de Paisatge de les Guilleries inclou, totalment o parcial, els següents municipis:

  • Comarca d’Osona: Espinelves, Folgueroles, les Masies de Roda, Rupit i Pruit, Sant Julià de Vilatorta, Sant Sadurní d’Osormort, Seva, Taradell, Tavèrnoles, Tavertet, Viladrau i Vilanova de Sau.
  • Comarca de la Selva: Amer, Anglès, Arbúcies, Brunyola, Fogars de la Selva, Hostalric, la Cellera de Ter, Massanes, Osor, Riudarenes, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Hilari Sacalm, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Santa Coloma de Farners i Susqueda.

Les fonts contemplades en aquest projecte, i les aportacions que s’hi poden fer, es circumscriuen a aquest àmbit. Tanmateix, no es descarta que s’hi puguin afegir fonts situades en zones perifèriques pròximes, que per un o altre motiu guardin relació amb les Guilleries o el seu patrimoni natural.

Delimitació de la unitat de paisatge de les Guilleries.


 

Crèdits

Desenvolupament del projecte: Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar.

Coordinació i realització: David Soler i Marc Ordeix.

Col·laboradors: Montse Vila, Jordi Rotllant, Joan Ramon Veciana, Quim Ribera, Manel Clemente, Gerard Casacuberta.

Catàleg de fonts de Sant Hilari Sacalm, 2018. Coordinació: Anna Menció i Lluís Benejam. Realització: David Soler i Anna Menció. Col·laboració: Marina Clarà, Joan Zamora, Guillem Simon, Isabel Rosell, Quim Ribera i Manel Clemente. Agraïments especials a: Josep Masó "Zamora", Ramon Bohils, Anna Agulló.

Disseny i programació: AlterEgo Web Services.